Random Thoughts about Random Subjects

Thursday, November 15, 2001


من این مطلب رو قبلا به انگلیسی نوشته بودم ولی چون به نظرم خیلی مهم هست دوباره تکرارش میکنم
فکر میکنم الان همه با این Acronym ها و Abbreviation ها (کلماتی که از به هم چسبوندن اول یه سری کلمه دیگه بدست میاد مثل HTML->Hyper Text Markup Language ) یا با اصطلاحات کامپیوتری، مخابراتی چه فنی و چه عمومی مشکل اساسی دارید.
چند سال پیش یه شرکتی به نام Gurunet این مشکل رو با یه نرم افزار کوچیک حل کرد، شما بعد از نصب اون میتونید با نگه داشتن کلید Alt و کلیک کردن روی هر کلمه ای روی صفحه کامپیوتر از سیر تا پیاز اون کلمه رو ببینید.
این ایده انقدر مووفق بود که چند وقت پیش شرکت Atomica گورونت رو خرید و الان همون نرم افزار رو به اسمه اتومیکا عرضه میکنه، و خبر خوب اینه که این نرم افزار هنوز مجانی هست (این خیلی عجیبه چون هیچ چیز تبلیغاتی توش نیست).
برای استفاده از اتومیکا باید به اینترنت وصل باشید.

Tuesday, November 13, 2001


این بلاگ چیز خوبی برای اینکه ادم دق دلیاشو خالی کنه، امروز تو رادیو ازادی یه گزارش بود از رده بندی کشورهای دنیا از لحاظ باز یا بسته بودن اقتصاد همون طور که انتظار دارید ایران با رتبه 151 بعد از کشورهای عراق و کره شمالی از اخر اول هست. جالب اینجاست که نیوزیلند تو این رده بندی مقام سوم رو داره که واقعا جای تاسف داره ، حالا چراشو بعدا میگم.
تنها نکته جدیدش برای من شاخصهایی بود که تو این رده بندی مورد استفاده قرار گرفته ، از جمله نظام بانکی کشور...، من به دولتی بودن یا ساختارش اصلا کاری ندارم چون اولا در تخصص من نیست دوما چیزی که عیان است چه حاجت به بیان است. میخوام بازم ربطش بدم به IT همه دیدیم بانک ملی بعد از اجرای طرح نیمدار سیبا چقدر مشتریهای یانکهای دیگه رو جذب کرد و چقدر کیفیت سرویسش بهتر شد (که این نشون دهنده سودی که نصیبشون شد هم هست) ؛ من بسیار بعید میدونم که اونا این وسط تغییر اساسی در ساختارها داده باشند و این Revenue تنها از صدقه سر اتوماسیون بوده.
این روضه ها رو برای این خوندم که باز روی گسترش صنعت نرم افزار و تاثیرات اون تو توسعه مملکت تاکید کرده باشم، همه گیر شدن و توجه به صنعت نرم افزار سریعترین نتیجه اش گسترش اتوماسیون تو سطح کشور هست.

Monday, November 12, 2001


قابل توجه نرم افزاريهای ايران
واقعا جای تاسف که شما اينهمه تو دانشگاه چیز ميخونيد بعد تو کار همه رو فراموش می کنيد. البته مثل همه چيزایه ديگه اينم ميشه ربطش داد به مشکلات فرهنگی. در هر حال ما حرف خودمونو ميزنيم
قضيه از اين قرار که تو مملکت ما هر وقت صحبت از اجرای يه پروژه ميشه همه فکرشون ميره سمت اين که حالا اين پروژه رو با چه زبونی بنويسيم يا Database چی باشه و از اين حرفها. موقع اجرا هم بسم ا.. چار تا Table نصفه نيمه و حمله به کد... مخصوصا اينايي که ادعا میکنن وب سايتهای دايناميک ميسازن . من نميدونم پس اين درس Software Engineering برای چی ميخونن. مراحل توليد نرم افزار (Software Development Life Cycle) اعم از شناخت،تجزيه و تحليل و طراحی رو انگار فقط برای خوندن و امتحان گرفتن تو کتابها گذاشتند. البته همه اين کارها رو ميکنند ولی اکثرا در ذهنشون و در زمان کد نويسی، دسته ای هم که اینکار ها رو مرحله به مرحله و سر جای خودش انجام ميدن نه از ابزار درست استفاده ميکنند نه درست طرح رو ثبت ميکنند. گذشته از مسايلی که بعلت نداشتن طرح ثبت شده در حين و بعد از Development پيش مياد اين يکی از شاخصهای کیفیت نرم افزار هست و ا گر ما ميخاهيم که با محصولات خارجی رقابت کنيم بايد به اين مساله توجه بيشتری نشون بدیم.
بعضيها ممکنه بگن «يه پروژه کوچيک که اين حرفارو نداره» ولی باور کنيد همه نرم افزارهای بزرگ هم يه زمانی کوچیک بودند ، وقتی شما طرح سيستم رو با يک ابزار مناسب طراحی تهیه کنيد خيلی از زوایای پنهان و مشکلات رو از همون اول قبل از اينکه حتی يک خط کد بنويسيد متوجه ميشيد و از خيلی دوباره کاریها جلوگيری ميشه، در ضمن اينکه بسيار مشکلات کمتری در زمان توسعه سيستم خواهید داشت باضافه بسیاری مزايای ديگه که اينجا فرصت بحث در موردشون نيست.
البته من وقتی تحقيق کردم دیدم چنین مشکلی تو همه کشورها حتی تو امریکا هم بوده و هست ولی با تلاشهایی که انجام شده سعی کردند این قضیه رو به صورت یک فرهنگ در بیارن و نشون بدن که چقدر مزیت پشت این کار هست.
به نظر من ما هم همین کار رو بکنیم، بهتون قول میدم وقت بسیار کمی میگیره در عوض نتایج بسیار خوبی براتون داره، ابزار های طراحی (Case Tools) هم الان انقدر ساده و خوشدست هستند که حتی کسانی که از مهندسی نرم افزار اطلاع زیادی ندارند به راحتی میتونند ازشون استفاده کنند. برای شروع شما میتونید از نرم افزار MS Visio برای طراجی یک وب سایت هر چند ساده استفاده کنید.
گرچه MS Visio رنج وسیعی از متدولوژیها رو پشتیبانی میکنه ولی برای پروژه های بزرگ کارامد نیست. برای اون دسته از پروژه ها میتونید از نرم افزار هایی مثل Oracle Designer, Rational Rose یا Sybase Power Designer استفاده کنید.
بیایید اصولی کار کنیم

واقعا هر چی به ذهنم فشارميارم نميتونم درک کنم دولت چرا انقدر با مساله صنعت نرم افزار با بی تفاوتی برخورد ميکنه, حساب دو دو تا چار تاست,اين با توجه به حجم کاری که دولت بايد انجام بده ارزونترين و ساده ترين روش توسعه هست. نگاه کنيد به هند در سال 2001 ارزش صادرات نرم افزارش برابر 8.5 ميليارد دلار بوده اين رقم درست برابر نصف درامد مملکت ما از نفت هست. البته هر وقت به ريشه مشکلاتمون نگاه کنيم باز به مشکلات سياسی می رسيم. من وقتی از استعداد های اِيران و هزينه بسيار پايين تهيه نرم افزار(در مقايسه با اينجا) برای سرمايه گذارهای خارحی صجبت کردم بعد از کلی به به چه چه تنها مساله ای که به عنوان مانع ازش گفتند عدم امنيت سياسی بود. نا گفتثه نمونه من کلی در مورد سياستهای خاتمی در تشنح زدايي و اين چيزا براشون حرف زدم ولی درست دو روز بعد اقای شاهررودی با اجرای طرح اجرای احکام در ملا عام به تمام معنای واقعی کلمه ترريد تو هر چی ما کاشته بوديم. راهکارهايي که برای توسعه اِين صنعت به ذهنم ميرسه رو در روز های اينده مطرح ميکنم شما هم اگر نظر خاصی داريد برام بفرستيد


يادم هست چند وقت پيش يه حرف قشنگی خوندم یجا که می گفت اقای خمينی اول انقلاب گفته باید زندانها رو به دانشگاه تبديل کنيم و مرحبا به مسوولين جمهوری اسلامی که اين پيام قايد روبه گوش جان خريدند.
اين خبر نوروز امروز رو بخونيد سيصدوپنجاه هزار زندانی در شش ماهه اول امسال